1. Leziunile tendoanelor mainilor


Despre leziunile tendoanelor mainilor

Leziunile tendoanelor pot fi consecinta unui accident de munca, de sport sau pot fi asociate altor leziuni in cazul unui traumatism complex. De cele mai multe ori, sunt detectate prin simpla examinare clinica, alteori este necesara asocierea unor investigatii imagistice.

Reconstructia unei leziuni de tendon este adaptata mecanismului de producere si timpului scurs de la traumatism. Ea poate implica diferite tehnici chirurgicale, mergand de la sutura directa a capetelor sectionate pana la folosirea unor alte tendoane din zone invecinate ale corpului (procedeu numit transfer tendinos). Tendonul este un structura elastica ale carei capete se retracta in cazul sectionarii; pe masura ce timpul trece fara a se repara leziunea, ca urmare a acestei retractii, se formeaza un defect de tendon care trebuie compensat cu o grefa sau un tendon de vecinatate transferat.

Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat interventia se efectueaza mai repede, in cursul primelor 7-10 zile; amanarea repararii scade sansele de restabilire a functiei originale, uneori mergand pana la beneficii modeste sau chiar nule, daca leziunea este veche.

Un aspect important este legat si de tehnica necesara reconstructiei; rezultatele cele mai bune se obtin dupa sutura directa. Sunt situatii care necesita insa si reconstructii etapizate; daca traumatismul a implicat si distrugerea sistemului de culisare a tendonului, trebuie efectuata mai intai refacerea acestuia si ulterior se repara tendonul.

Interventia chirurgicala care restabileste integritatea structurilor afectate este intotdeauna  urmata de o perioada de imobilizare, necesara vindecarii. Consultatia in vederea interventiei chirurgicale privind restaurarea leziunilor tendoanelor mainilor are loc la Clinica ARK în București - Dorobanți-Primăverii (între Aviatorilor și Floreasca).

Dupa renuntarea la imobilizare, se trece la programul specific de recuperare, destinat recastigarii mobilitatii segmentului afectat.

Dr. Adrian Frunza

Doctor Adrian Frunză, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
specialist "leziunile tendoanelor mainilor" Clinica ARK:

dr.AdrianFrunza@gmail.com
+40 759 012 314.
Dr. Clima

Doctor Ana Clima, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

drclima.ana@gmail.com
+40 759 012 314.

2. Procedura medicală pentru leziunile tendoanelor mainilor, București, Clinica ARK: