1. Leziuni de nerv


Despre leziuni de nerv

Leziunile de nerv pot trece neobservate initial, la o examinare superficiala. Ulterior, pacientul remarca pierderea sensibilitatii intr-un anumit teritoriu sau imposibilitatea de a efectua anumite miscari si solicita ajutorul medicului.

Reconstructia unei leziuni de nerv este adaptata mecanismului de producere si timpului scurs de la traumatism. Ea poate implica diferite tehnici chirurgicale, mergand de la manevre de neuroliza (curatare) a nervului, schimbarea traseului acestuia (transpozitie), suturarea directa in cazul unei intreruperi a continuitatii sale pana la necesitatea folosirii unor grefe (fragmente de nerv recoltate din alta regiune a corpului). Nervul este un conduct elastic al carui capete se retracta in cazul sectionarii; pe masura ce timpul trece fara a se repara leziunea, ca urmare a acestei retractii, se formeaza un defect de nerv care trebuie acoperit cu grefa. Consultatia in vederea interventiei chirurgicale privind restaurarea leziunilor de nerv are loc la Clinica ARK în București - Dorobanți-Primăverii (între Aviatorilor și Floreasca).

Recuperarea in operatiile de reconstructie a nervilor este un proces lent, care se poate intinde pe durata catorva luni mergand pana la un an. Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat interventia se efectueaza mai repede; amanarea repararii nervului scade sansele de restabilire a functiei originale, uneori mergand pana la beneficii modeste sau chiar nule, daca leziunea este veche.

Un aspect important este legat si de tehnica necesara reconstructiei; rezultatele cele mai bune se obtin dupa neuroliza sau transpozitie; in cazul necesitatii unei suturi, regenerarea are un ritm de un milimetru pe zi; aceasta viteza de vindecare scade in cazul necesitatii unei grefe de nerv direct proportional cu lungimea grefei folosite.

Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat se face mai repede interventia chirurgicala in Clinica Ark din Bucuresti, avand ca scop repararea leziunilor.

Postoperator este necesara o perioada de imobilizare, necesara vindecarii; dupa incheierea acestei perioade, se incepe programul de recuperare individualizat.

Dr. Adrian Frunza

Doctor Adrian Frunză, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
specialist "leziuni de nerv" Clinica ARK:

dr.AdrianFrunza@gmail.com
+40 759 012 314.
Dr. Clima

Doctor Ana Clima, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

drclima.ana@gmail.com
+40 759 012 314.

2. Procedura medicală pentru leziuni de nerv, București, Clinica ARK: