1. Ridicarea sanilor, Mastopexie


Despre ridicarea sanilor

Sanii oricarei femei isi schimba aspectul in timp, pierzandu-si forma tinereasca si fermitatea. Aceste modificari incluzand pierderea elasticitatii pielii pot fi consecinta sarcinii, alaptarii, fluctuatiilor in greutate, imbatrinirii sau doar gravitatiei. Pot interveni in unele cazuri si factori ereditari. Sanii cazuti, care si-au pierdut fermitatea pot afecta imaginea si increderea in sine a unei femei.

Solutia destinata restaurarii formei sanilor dumneavoastra poate fi liftingul mamar. Acesta presupune indepartarea pielii in exces si remodelarea tesutului local. Uneori este necesara si micsorarea areolei mamare pentru a reveni la dimensiunile originale. Rezultatul este un san cu un profil tanar si ferm. Operatia in sine are loc la Clinica ARK în București - Dorobanți-Primăverii (între Aviatorilor și Floreasca).


Ce este liftingul mamar?

Liftingul mamar (numit si mastopexie) este interventia chirurgicala destinata ridicarii si imbunatatirii formei sanilor care:
- sunt lasati, dar proportionati  cu aspectul general al corpului;
- au pierdut din consistenta  si elasticitatea pielii;
- au un aspect aplatizat si alungit;
- au un mamelon cazut, pozitionat inferior fata de santul inframamar;
- au o areola cu diametru marit in timp odata cu pierderea elasticitatii pielii.

Mastopexia este destinata femeilor care isi doresc o imbunatatire a formei si pozitiei sanilor. Daca se doreste si o marire de volum se pot introduce si implante mamare asociate liftingului mamar.

Este bine sa informati chirurgul plastician daca aveti planificata o sarcina in viitorul apropiat. Un lifting mamar nu afecteaza functia sanului, dar modificarile care apar in sarcina pot minimaliza sau anula efectul unei astfel de operatii. De asemenea, trebuie discutat si daca aveti in vedere o scadere masiva in greutate.

Pentru aceste motive, candidate bune pentru mastopexie sunt femeile normoponderale, cu sanii pe deplin dezvoltati si care au o familie completa. Liftingul mamar se practica si la femeile mai tinere indeosebi in cazurile de asimetrie mamara cand unul dintre sani este pozitionat mai jos fata de cel contralateral. Pacientele trebuie sa aiba o stare buna de sanatate, de preferinta nefumatoare, intrucat fumatul incetineste vindecarea.


Consultatie mastopexie / lifting mamar

O consultatie la chirurgul plastician este primul pas pentru a descoperi cum un lifting mamar poate ameliora aspectul sanilor.  Scopul consultatiei este de a va informa complet asupra mastopexiei si va include:
- o discutie asupra dorintelor si o evaluare atenta a cazului dumneavoastra;
- optiunile oferite de liftingul mamar;
- rezultatele posibile si eventualele riscuri, complicatii;
- tratamentul recomandat de chirurgul plastician.


Pentru un lifting mamar reusit

Starea dumneavoastra de sanatate si aspectul general pot influenta major rezultatul operatiei. Pentru ca interventia sa fie incununata de succes, este necesar ca:
- sa expuneti cu sinceritate asteptarile dumneavoastra chirurgului plastician;
- sa prezentati in totalitate istoricul dumneavoastra medical, eventuale tratamente, folosirea de suplimente alimentare, consumul de alcool, tutun sau droguri recreationale;
- sa precizati daca ati avut in familie cazuri de cancer mamar;
- sa urmati intocmai recomandarile medicului dumneavoastra.


Liftingul mamar personal

Mastopexia este o procedura individualizata care se poate realiza folosind o gama larga de incizii si tehnici chirurgicale. Varianta potrivita pentru dumneavoastra va fi stabilita in functie de:
- marimea si forma sanului;
- marimea si pozitia areolei;
- gradul de ptoza mamara;
- calitatea si elasticitatea pielii, excesul de piele prezent.


Cea mai folosita varianta de lifting mamar presupune asocierea a trei incizii:
- in jurul areolei;
- verticala de la areola la santul inframamar;
- orizontala la nivelul santului inframamar.

Cu ajutorul acestor incizii tesutul mamar este ridicat si remodelat pentru a imbunatati consistenta si conturul sanului. Mamelonul si areola sunt repozitionate pentru un aspect mai tineresc.


Daca este necesar, se reduce diametrul areolei. Este indepartata pielea in exces pentru a compensa pierderea elasticitatii.

Tehnicile alternative elimina fie incizia orizontala la nivelul santului inframamar fie pe cea verticala de la areola la santul inframamar fie pe ambele. In oricare din cazuri, inciziile sunt facute in asa fel incat sa poata fi ascunse sub haine sau costum de baie.


Interventia chirurgicala se efectueaza in cadrul sectiei de chirurgie plastica Bucuresti - Clinica ARK.

Dr. Adrian Frunza

Doctor Adrian Frunză, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
specialist "ridicarea sanilor" Clinica ARK:

dr.AdrianFrunza@gmail.com
+40 759 012 314.
Dr. Clima

Doctor Ana Clima, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

drclima.ana@gmail.com
+40 759 012 314.

2. Procedura medicală pentru ridicarea sanilor, București, Clinica ARK: