Cura chirurgicala a ginecomastiei Bucuresti


Despre cura chirurgicala a ginecomastiei

Ginecomastia (sani mariti de volum sau dezvoltati in exces la pacientii de sex masculin) se intalneste la orice varsta. Poate fi rezultatul modificarilor hormonale, ereditatii, se poate datora unor boli sau unor anumite medicamente. Ginecomastia poate fi mai mult decat o problema fizica - poate cauza discomfort emotional si poate afecta increderea in sine a adolescentului sau adultului. Unii pacienti, din dorinta de a-si ascunde defectul fizic, ajung sa evite anumite activitati fizice sau intime.

Daca aveti ginecomastie, interventia chirurgicala de micsorare a sanilor poate fi o solutie. Aceasta presupune indepartarea grasimii, tesutului glandular sau pielii in exces. Rezultatul este un trunchi mai masculin, mai bine proportionat, care va ofera libertatea si increderea de sine pentru o viata activa.


Ce este ginecomastia?

Ginecomastia presupune existenta sanilor mariti de volum sau supradimensionati, in dispropotie cu aspectul unui corp masculin. Operatia destinata acestei anomalii este mamoplastia de reducere si are drept efect aplatizarea si imbunatatirea conturului toracelui anterior. In cazurile severe de ginecomastie greutatea tesutului mamar in exces poate determina aspectul de sani cazuti, cu areole mari. In aceste cazuri, pozitia si marimea areolei pot fi imbunatatite si excesul de piele indepartat pe cale chirurgicala.

Ginecomastia se poate dezvolta ca rezultat al modificarilor hormonale specifice adolescentei; poate sa apara si mai tarziu datorita unor predispozitii ereditare, unor anumite boli sau medicamente folosite. Poate fi rezultatul consumului de alcool in exces, fumatului, folosirii de steroizi anabolizanti sau marijuana. Sanii mariti de volum la barbatii obezi nu intra in mod obisnuit in categoria ginecomastiei; se datoreaza deseori simplului exces ponderal.


Pot exista in cazul ginecomastiei trei tipuri de modificari:
- depozit localizat de grasime;
- dezvoltarea in exces a tesutului glandular;
- o combinatie a celor de mai sus.


Ginecomastia poate aparea unilateral (la un singur san) sau bilateral. In unele cazuri, corectia ginecomastiei poate fi considerata o procedura reconstructiva, nu estetica. Operatia poate fi practicata la orice varsta, dar rezultatele optime sunt atinse daca s-a incheiat procesul normal de crestere (pacientul a atins varsta maturitatii fizice). De aceea, in cazul in care pacientul este adolescent, este posibil sa fie nevoie de noi operatii in viitor pe masura ce continua dezvoltarea sanului.


Candidatul ideal pentru operatie este barbatul normoponderal la care procesul de dezvoltare a sanului s-a oprit. Inaintea operatiei este necesara obtinerea unui istoric medical complet si o examinare clinica atenta, asociata cu teste diagnostice endocrine pentru a determina o eventuala cauza.

Consultatie ginecomastie

O consultatie la chirurgul plastician este primul pas sa intelegem cum corectia ginecomastiei poate imbunatati aspectul trunchiului, conferind un profil mai masculin. Consultatia va cuprinde:
-o evaluare a dorintelor dumneavoastra ;
-discutarea optiunilor disponibile;
-rezultatele posibile ale reducerii mamare si riscurile asociate procedurii.


Pentru ginecomastie de succes

Succesul operatiei presupune ca sa va expuneti deschis asteptarile, sa precizati orice tratamente pe care le urmati, suplimente alimentare, alcool, tutun, droguri recreationale (marijuana). Asigurati-va ca medicul dumneavoastra este chirurg plastician certificat de catre Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania.


Metode de Corectie a ginecomastiei

Alegerea unei tehnici adecvate pentru corectia ginecomastiei poate depinde de multipli factori:
-cauza ginecomastiei;
-excesul de tesut mamar si compozitia particulara a acestuia – grasime, tesut glandular sau piele;
-varsta si starea generala de sanatate.

In cazul in care este vorba doar de tesut adipos in exces pot fi folosite doar tehnici de liposuctie. Aceasta necesita introducerea unei canule (un tub metalic cu multiple orificii) prin cateva incizii mici. Canula este conectata la un aspirator chirurgical cu ajutorul caruia se indeparteaza grasimea in exces.

Excizia chirurgicala este recomandata in cazul in care trebuie indepartate portiuni de piele sau tesut glandular in exces. Uneori este necesara reducerea areolei si /sau repozitionarea mamelonului. Inciziile pot varia in functie de necesitati si preferintele chirurgului. Majoritatea inciziilor sunt periareolare sau la nivelul pliurilor natural (sant inframamar).

Dr. Adrian Frunza

Doctor Adrian Frunză, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
specialist "cura chirurgicala a ginecomastiei" Clinica ARK:

dr.AdrianFrunza@gmail.com
0374 043 660.

2. Procedura medicală pentru cura chirurgicala a ginecomastiei, București, Clinica ARK: