1. Reconstructie mamara


Despre reconstructie mamara

Reconstructia de san este o procedura cu un mare impact fizic si emotional pentru o femeie care a pierdut un san datorita cancerului sau altei boli. Refacerea unui san care a fost partial sau complet indepartat este posibila datorita unei combinatii de tehnici specifice chirurgiei plastice care nu numai creeaza un nou san dar de asemenea imbunatatesc major aspectul fizic, increderea in sine si calitatea vietii.

Rezultatele reconstructiei mamare pot avea o anume naturalete; totusi un san reconstruit nu va arata si nu se va simti niciodata la fel ca si sanul care a fost pierdut.


Reconstructia mamara in mod obisnuit presupune o serie de proceduri efectuate in etape. Poate incepe la acelasi moment cand se face mastectomia sau poate fi amanata pana cand pacienta s-a vindecat dupa mastectomie si s-a recuperat dupa orice tratamente aditionale adresate cancerului care au fost necesare. Este foarte important ca pacienta sa fie pregatita pentru impactul emotional al reconstructiei; ca si la momentul pierderii sanului, este nevoie de timp ca o femeie sa accepte rezultatele reconstructiei de san.


Ce este reconstructia de san? Totul despre recosntructia mamara

Reconstructia sanului se face folosind o serie de tehnici al caror scop este sa restaureze forma, profilul si marimea sanului care a fost indepartat. Aici se incadreaza:
- proceduri bazate pe lambouri care repozitioneaza portiuni proprii de musculatura, grasime si piele pentru a crea  un san sau a acoperi o proteza mamara;
- expandarea tisulara care implica intinderea pielii sanatoase pentru a acoperi un implant mamar;
- introducerea  unui implant mamar care simuleaza forma sanului;
- folosirea grefei de piele si altor tehnici pentru a crea mamelonul si areola.
Reconstructia mamara are loc la Clinica ARK în București - Dorobanți-Primăverii (între Aviatorilor și Floreasca).


Rezultatele sunt foarte variabile. Un san reconstruit nu va avea aceeasi sensibilitate ca si sanul pe care il inlocuieste. Liniile de incizie vor fi intotdeauna prezente pe san. In plus, tehnicile de reconstructie bazate pe lambouri vor lasa cicatrici la nivelul zonelor donoare, plasate in mod obisnuit in zone mai putin expuse ale corpului precum spatele, abdomenul sau fesele.

Cand este afectat decat un singur san poate fi necesara la nivelul sanului sanatos o interventie de ridicare, reducere sau augmentare pentru a obtine in final un rezultat simetric atat ca marime cat si pozitie.


Candidatele ideale pentru reconstructia de san sunt femeile care:
- isi constientizeaza conditia medicala si au efectuat tratamentul adecvat cancerului mamar;
- nu au alte afectiuni asociate care le-ar afecta procesul de vindecare;
- nefumatoare;
- au o gandire pozitiva si asteptari realiste in ceea ce priveste refacerea sanului si a aspectului fizic.

Folosirea lambourilor poate sa fie inadecvata la pacientele obeze, cu diabet sau suferinte cardiace.


Consultatie pentru chirurgia plastica de recosntruiere mamara

O consultatie la chirurgul plastician este primul pas pentru a afla cum reconstructia de san poate reface aspectul sanului dumneavoastra. Scopul consultatiei este de a va educa complet asupra optiunilor de reconstructie mamara si va include:
- o discutie asupra rezultatelor dorite  si evaluarea situatiei dumneavoastra;
- optiunile disponibile;
- rezultatele posibil de obtinut si eventualele riscuri sau complicatii;
- algoritmul terapeutic recomandat de chirurg, inclusiv procedurile destinate atingerii simetriei.
Consultatia se efectueaza in cadrul sectiei de chirurgie plastica si reconstructiva Bucuresti - Clinica ARK.


Pentru sani reconstruiti cu succes

Starea de sanatate si aspectul general pot influenta major rezultatul reconstructiei mamare. Succesul si siguranta interventiei necesita ca:
- sa va prezentati deschis asteptarile;
- sa descrieti in totalitate istoricul medical, eventuale tratamente, folosirea de suplimente alimentare, consumul de alcool, tutun sau droguri;
- sa urmati intocmai recomandarile chirurgului dumneavoastra.


Recontructia mamara in sine

Reconstructia de san este o procedura extrem de individualizata. Alegerea variantei corecte de tratament necesita evaluarea cu atentie a anatomiei pacientei si alegerea unei tehnici care sa aduca rezultatele dorite.

Procedurile care utilizeaza lambouri conduc la obtinerea unui san mai natural si sunt necesare cand in urma mastectomiei ramane putin tesut sau muschi local. Se insotesc de cicatrici atat la zona donoare
cat si la cea reconstruita si presupun o recuperare mai indelungata. Exista de asemenea un risc mic de pierdere partiala  sau totala a lamboului.

Un lambou TRAM (bazat pe muschiul drept abdominal) poate fi folosit fie in varianta tunelizata la nivelul toracelui pastrand conexiunea pediculul vascular original fie este complet detasat si folosit pentru reconstructia sanului prin tehnici microchirurgicale.

Lamboul latissimus dorsi foloseste muschi, grasime si piele de la nivelul spatelui tunelizate la nivelul toracelui anterior si folosite fie pentru a reconstrui sanul in intregime fie pentru a acoperi un implant mamar.

Uneori mastectomia initiala lasa in urma la nivelul peretelui toracic prea putin tesut capabil sa acopere si sa sustina un implant mamar. Folosirea unui implant mamar pentru reconstructie necesita in marea majoritate a cazurilor fie acoperirea cu un lambou fie practicarea expandarii tisulare. Folosirea expandarii tisulare permite o recuperare mai usoara decat in cazul lambourilor, dar este un proces mai indelungat. Sunt necesare mai multe etape pe parcursul a 2-4 luni dupa plasarea expanderului pentru a umple treptat acest balon de silicon si a intinde pielea de deasupra lui. O noua interventie chirurgicala este uneori necesara pentru inlocuirea expanderului cu un implant definitiv.

Reconstructia de san se incheie cu tehnicile care urmaresc reconstructia areolei si mamelonului. Toti acesti pasi presupun multiple interventii care se intind pe durata mai multor luni.

Dr. Adrian Frunza

Doctor Adrian Frunză, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
specialist "reconstructie mamara" Clinica ARK:

dr.AdrianFrunza@gmail.com
+40 759 012 314.
Dr. Clima

Doctor Ana Clima, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

drclima.ana@gmail.com
+40 759 012 314.

2. Procedura medicală pentru reconstructie mamara, București, Clinica ARK: