2. Clinica test EKG de efort

Testul EKG de efort este cea mai veche metoda de testare de stres cardiac, cu rezultate bune in depistarea si evaluarea in special a pacientilor cu Cardiopatie ischemica. Poate diagnostica 2/3 din afectiunile coronariene. Pot fi accesate in acelasi scop si investigatii imagistice de stres, cu sensibilitate mai buna testului de efort, dar sunt cateva aspecte care fac testul de efort, indiscutabil, cel mai utilizat test de stres in evaluarea bolnavilor cardiovasculari: este mult mai accesibil facandu-se si in cabinetele mai mici de cardiologie, are costul mult mai redus, are avantajul ca nu iradiaza precum angioCT-ul sau scintigrafia miocardica si nu interfera cu patologia renala (celelalte metode necesitand injectarea unor substante de contrast care pot agrava o afectiune preexistenta renala).

Un test de efort in Bucuresti se efectuează la Clinica ARK - cardiologie, situata in zona Dorobanți-Primăverii (între Aviatorilor și Floreasca), dotata cu ciclometru (bicicleta statica pentru testul EKG).



Cand se recomanda efectuarea unui test EKG de efort?
Situaltiile in care "testul efort la inima" (asa cum este perceput de catre majoritatea pacientilor) este cel mai frecvent folosit sunt pentru diagnosticarea unei suferinte vasculare cardiace.

O placa de aterom formata in timp pe o artera coronara poate sa limiteze partial fluxul de sange prin vas (stenoza). In conditii de functionare bazala, in repaus, alura ventriculara (numarul de contractii ale inimii/min) este scazuta si fluxul de sange care trece prin vasul stenozat poate furniza necesarul bazal de oxigen al miocardului, deci pacientul nu prezinta simptome in repaus si nici modificari pe electrocardiograma de repaus sau la ecografia cardiaca. In conditii de stres (asa cum se intampla si la efort), cand pulsul creste foarte mult, creste forta de contractie a inimii si implicit necesarul de oxigen si cantitatea de sange care traverseaza vasul ingustat nu mai este suficienta pentru functionarea normala. Dezechilibrul acesta intre cerere-oferta in ceea ce priveste oxigenarea, genereaza aparitia simptomatologiei (durere in piept), insotita sau nu de modificari electrocardiografice.

Se recomanda astfel efectuarea unui test EKG de efort unei persoane care are un risc cardiovascular crescut (fumator, hipertensiv, diabetic, dislipidemic…), care prezinta dureri toracice nu foarte caracteristice pentru angina sau cu manifestari care sugereaza echivalente anginoase (de exemplu scaderea tolerantei la efort in ultima perioada prin aparitia respiratiei ingreunate).

In situatia in care se urmareste evidentierea unei aritmii declasate de efort. In aceasta situatie pacientul se prezinta la cardiolog pentru palpitatii legate de efortul fizic sau afirma istoric de sincopa (anterior este absolut necesara evaluarea prin ecocardiografie si monitorizare Holter ritm)

Pentru pacientii care au beneficiat doar de tratament medicamentos pentru ischemia miocardica si se doreste a se aprecia eficacitatea medicatiei sau au efectuat angioplastie coronariana cu sau fara montare de stent sau bypass aorto-coronarian si trebuie evaluata ischemia reziduala.

Uneori pacientii prezinta un mare discomfort legat de eforturile fizice din cauza cresterii exagerate a TA in astfel de situatii. Deci se poate efectua un astfel de test pentru evaluarea raspunsului tensional la pacientii hipertensivi.

O situatie particulara este efectuarea testului EKG de efort pentru evaluarea starii de sanatate, din punct de vedere cardiologic, la sportivi, piloti, soferi.


Sunt situatii in care medicul poate contraindica efectuarea test-ului EKG de efort?
Sunt situatii in care efectuarea unui test EKG de efort este prohibitiva, cu riscuri mari pentru pacient daca acesta face un efort sustinut. Din acest motiv indicatia de efectuare a acestui test va apartine intotdeauna medicului cardiolog, in urma unui consult complet cu efectuarea inainte a examenului clinic, a EKG de repaus si minim a unei ecocardiografii pentru a putea exclude afectiuni severe care contraindica efortul fizic sustinut.


Ce conditii trebuie sa indeplineasca un pacient pentru a putea efectua corect un test EKG de efort? Acuratetea acestei metode de diagnostic depinde foarte de mult de pregatirea pacientului. Din acest motiv trebuie respectate urmatoarele conditii:
Pacientul se va prezenta pentru efectuarea testului de efort doar daca nu a avut durere semnificativa in piept in ultimele 48 ore, daca are valorile tensionale sub 140/90mmHg si, in situatia in care se stie cu Diabet zaharat, nu are glicemia foarte crescuta.

Se va evita consumul de cafea, băuturi energizante, alcool in ziua efectuarii probei
Se va evita fumatul (cel puțin cu 2 ore înaintea testului de efort)
Nu va mânca cu cel puțin 3 ore înainte de test.
Sunt anumite medicamente care trebuie intrerupte anterior efectuarii testului. Prin urmare, o discutie preliminara cu medicul cardiolog curant este necesara.

Inaintea testului este OBLIGATORIE examinarea ecocardiografica pentru a exclude eventualele contraindicatii.
Pacientul va face testul îmbrăcat într-o ținută lejeră, tip sport, încălțat cu incaltaminte comoda.
Sunt situatii in care pacientul prezinta o pilozitate toracica importanta si poate fi necesara raderea in anumite zone pentru un bun contact al electrozilor cu pielea.


Cum se efectuează testul de efort? La inceput, in repaus, pacientului i se va lua tensiunea arteriala, i se va efectua electrocardiograma de repaus. Daca nu prezinta modificari semnificative in conditii bazale, se vor aplica pe toracele pacientului electrozi speciali de hartie, conectați prin cabluri la electrocardiograf. Prin intermediul acestura se monitorizeaza activitatea electrică cardiacă. Apoi pacientul pedaleaza pe Bicicleta statica. Testul începe cu o etapă scurtă de acomodare la mersul pe bicicletă. Apoi sunt urmati pasii unui protocol standard. Tipul protocolului este stabilit de medicul cardiolog functie de indicatia efectuarii testului, de capacitatea de efort a pacientului. Cel mai des folosit protocol (protocolul BRUCE), presupune creșterea gradată (la cca 2 min) a ingreunarii pedalelor bicicletei, astfel incat sa se mareasca succesiv efortul pacientului. Durata testului poate ajunge pana la 15 min, dar depinde foarte mult de capacitatea de efort a pacientului, de rapiditatea cu care ajunge la AV tinta (calculata individual, functie de varsta). La fiecare treaptă de efort, asistenta medicală va evalua tensiunea arterială cu ajutorul unui tensiometru. Dacă în timpul testului de efort, pacientul acuză dureri în piept, dificultate la respirație sau amețeli, investigația va fi oprită. Exista si situatia in care pacientul nu poate rezista la cresterea efortului, și, în acest caz, testul va fi oprit si va fi necesara alta metoda de diagnostic daca se apreciaza ca nu a fost suficient de mare consumul de oxigen pentru a putea induce o eventuala ischemie miocardica.

Testul se considera maximal si poate fi trasa o concluzie corecta daca s-a atins frecventa cardiaca maxima calculata sau au aparut modificari mai devreme.

In concluzie, in functie de rezultatul acestui test, medicul cardiolog va poate face recomandarea unui tratament optim medicamentos sau va v-a indruma catre efectuarea altor investigatii care sa aiba drept scop obtinerea unui diagnostic cat mai corect.

Pentru un test de efort la cardiologie, va asteptam cu drag la Clinica ARK, situata in zona Dorobanți-Primăverii (între Aviatorilor și Floreasca).


Cuvinte cheie: caut clinica test ekg de efort, de ce recomand clinica test ekg de efort, ce spun pacientii clinicii pentru test ekg de efort - testimoniale, clienti foarte mutumiti de serviciile clinicii pentru test ekg de efort. Recomandari Clinica Test EKG de efort Bucuresti Dorobanti-Floreasca

Dr. Sabina Frunza

Cereti o programare la Clinica medicală ARK, dr. Sabina Frunză:

dr.SabinaFrunza@gmail.com
+40 759 012 314.

3. Preturi test ekg de efort în București, la Clinica ARK, ne recomandă: