Sportul si bolile cardio-vasculare

Exercițiul fizic are efecte benefice asupra factorilor de risc ai aterosclerozei!!!!

Este dovedit că mortalitatea cardiovasculară este cu 20-30% mai mica la personale active comparativ cu cele sedentare. Riscul de a dezvolta Diabet zaharat este cu 50-80% mai mare la persoanele inactive fizic comparativ cu persoanele active.

Ghidurile europene în domeniu recomandă adulților sănatoși să efectueze minim 150 minute de antrenament de intensitate medie organizat în 5 zile/saptămână sau 75 de minute exercițiu intens pe săptămână organizat în 3 zile. Beneficii suplimentare s-au observat la dublarea duratei de efort.
Bolile cardiovasculare (BCV) pot fi subclinice (nu sunt manifeste, nu dau simptome). Prin urmare, înainte de a lua decizia începerii unui antrenament fizic (activitate fizica organizată, regulată) este bine să efectuați un consult cardiologic.
Evaluarea cardiologică este imperios necesară la persoanele cu multipli factori de risc cardiovascular (antecedente familiale de infarct, AVC, fumatori, persoane cu valori mari ale lipidelor în sange, valori tensionale borderline, Diabet zaharat). Medicul cardiolog vă va calcula probabilitatea individuală de BCV subclinică. Persoanele aflate la risc înalt sau foarte înalt de evenimente, care intenționează să efectueze eforturi de intensitate medie sau peste medie, vor fi evaluate mai amănunțit. Acest screening cardiologic se bazează pe examen clinic, ecocardiografie, ECG de repaus 12 derivații și test ECG de efort în scop prognostic.


SFATURI DE LA SPECIALIȘTI: • Pacienții obezi, cei cu hipertensiune arterială bine controlată, diabeticii, au recomandare de a efectua antrenamente de rezistență de cel puțin 3 ori/săptămână, în plus față de exercițiile aerobice de intensitate moderată cel puțin 30 minute de 5-7 ori/săptămână.

• Pacienții care au suferit un infarct miocardic acut, o intervenție chirurgicală în sfera cardiacă sau o procedură intervențională percutană, sunt îndrumați catre reluarea activității fizice cât mai precoce , optim dupa 8-12 săptămâni de la eveniment. Recuperarea cardiacă bazată pe exercițiu fizic reduce mortalitatea cardiacă și spitalizările repetate.


Medicul cardiolog este cel care vă va oferi sfaturi cu privire la programul de exerciții fizice în perioada de recuperare: ce tip de sport este permis, care este frecvența sesiunilor și durata programului de exerciții, ce intensitate de efort este potrivită în situația dumneavoastră !!!!!

Bibliografie:
www.heart.org
www.escardio.org

Dr. Sabina Frunza

Un articol de dr. Sabina Frunză.

Programări la Clinica ARK:
dr.SabinaFrunza@gmail.com
+40 759 012 314.